Millenniets första Ottsjöläger

Idag (000325 sista dagen) flög de sista bogserplanen hem i strålande sol. Lägret är avslutat och vi kan summera ett par tre dagar med vågförhållanden och flygningar upp mot 5000 meter under första veckan och 4000 meter den andra. Visst har det blåst, men tyvärr ofta med för mycket snö och vinden har ofta varit alltför nordlig, men flera guldhöjder har det blivit trots allt.

Lägret vill också framföra ett stort tack till Ottsjö bys revy-gäng som gav en bejublad föreställning som vi kommer att minnas lång tid framöver. Vi ses nästa år!

En till blåsig dag (000323) denna vecka men snöbyarna var glesare och möjliggjorde flygningar upp till ungefär 3700 meter så vitt vi vet så här långt. Drygt 30-talet starter gjordes efter att vinden mojnat något till 50 km/h vid lunch!

Igår gjordes 14 starter av fjällflyglägret och flygvapenungdomarna.

I morgon är sista dagen för lägret och förhoppningar finns att luften stabiliseras.

På sena eftermiddagen (000320) så kan vi konstatera att isen har 'torkat' upp efter 500 borrade ishåll. Det bådar gott inför morgondagens förväntade flygningar. Ikväll håller Sakka kurs för segelflyglärarna i nya utbildningsplanen, och även fjällflygkursen har teorilektion. Under morgondagen har även Ottsjöstiftelsen årsmöte.

Idag (000320) är det värmerekord på gång i södra Svergie. Själva sitter vi inblåsta i snöstorm och blidväder. Igår mojnade vinden och molnen skingrade sig något frampå kvällen men det var alltför sent. Vi hoppas på att komma igång igen under Tisdagen. Vi hade dock väldans roligt åt byns revy. På Onsdag är det dax att bjuda tillbaka i form av 40 års fest.

Idag (000318) har hela 71 starter gjorts från Ottsjö-isen i ett växlande ganska blåsigt västan-väder där vissa piloter skickligt utnyttjade hanget över Ottsjöfjället. Flera av de nyanlända piloterna passade på att göra sina kontrollstarter. Ett par danska flygplan har också kommit upp med tillhörande piloter. Det soliga vädret behövdes efter gårdagens gråa disiga himmel då det inte ens var lönt att dra ut.

Senaste nytt (000316) från Ottsjö är att vädret överaskade oss till det sämre idag. Det såg ut att kunna bli riktigt bra förutsättningar under eftermiddagen. Men vinden avtog och vred aldrig västerut och den fuktiga luften bidrog till ett ihållande lugnt snöfall. Trots det gjordes ett antal starter. Isbildningen var dock mycket stor och Pawnee-piloterna hade i vissa fall svårt att se ut. Nu väntar vi på en ny frontpassage och bättre tur under kommande dagar. Gårdagen resulterade f.ö. i drygt 20-talet starter och flygningar upp till 2500 m mellan snöbyarna.

Senaste nytt (000315) från Ottsjö är att vädret överaskade oss positivt under gårdagen. Det såg ut som att bli en dag med enbart snöbyar och labilt väder, men atmosfären stabiliserades och snöbyarna höll sig undan vilket gav åtminstonde 4 guldhöjder och 10 flygningar över 3000 m QFE Ottsjö-isen. Bästa höjdvinst blev 4420 meter. Totalt gjordes 69 starter och 85 timmar loggades. Idag Onsdag har det varit mestadels omväxlande täta snöbyar blandat med solsken och höjderna har uteblivit. Dock har det flugits en hel del. Hittils har drygt 225 starter gjorts och 140 timmar flugits sedan i Lördags

Senaste nytt (000313) från Ottsjö är finväder under lördagen, lite sämre under Söndagen och idag måndag har en front passerat med flera snöbyar. Men fina förutsättningar finns under veckan trots rådande lågtrycksväder. Hittils har höjder på upp mot 1500 meter flugits över det förnämliga bansystemet på isen. Drygt 50 starter och 35 timmar har loggats. FVRF:s ungdomskurser har också segelflugit en hel del, men blandat ut kursen med andra fjällövningar också.

25 klubbar, 28 flygplan och ca 125 piloter väntar nu på rätt väder för de riktiga höjderna.

Senaste nytt (000222) från Rolf och lägerledningen i nyhetsbladet Ventiluren är att 26 flygplan nu är anmälda till årets läger från 22 flygklubbar. Fyra bogserflygplan kommer att användas för att få dem i luften och totalt är 125 piloter anmälda samt 30 elever från Flygvapen-ungdom.

De som varit oroliga för isens tjocklek behöver inte heller oroa sig. Den är nu helt säker att både flyga på och köra snöslunga.

Och med anledning av 40-årsjubileet visar bla byns Revygäng en specialföreställning kallad "Ottsjö så klart". Vi håller f.ö. med! Fler begivenheter är på tapeten!

Vi ses i Ottsjö-byn med egen hiss a 15 m/sek till diamanthöjderna.

Millenniets första läger är inte bara speciellt för att det är millenniets första. Det är också ett jubileumsläger då Ottsjö fjällflygläger firar 40 år. Mao är det Jubelfest varje vecka under perioden 11/3 - 25/3 år 2000.

Som vanligt är Ottsjö fjällgård huvudkvarter för lägret där briefing äger rum varje morgon och där kvällsträffarna äger rum.

Mer om bokning av läger, boende, kostnad för läger, vad som gäller för förstagångsflygare finns i nedanstående PDF-fil.

Anmälan och betalning skall vara Ottsjö fjällflygläger tillhanda senast den 10:e Jan 2000 för att vara gällande om du säkert skall kunna beredas plats i lägret och för flygning.

Mer om lägret för utskrift

Saknar du programvara för att läsa inbjudan kan den laddas ner fritt från Adobe


©2000 Stiftelsen Ottsjö Fjällflygläger